od Bullterier5 » sob 30. čer 2012 23:29:30
Zavíráků mi za život prošlo rukama strašná spousta,ale několik je jich v kategorii,ke které se člověk stále dokola vrací.Mezi tyto nože patří alespoň u mně Victorinoxy,velikosti 111mm a Fixiry od Mikova.
Vposlední době se snažím vyhledávat nože,které patří mezi méně obvyklé.Patří mezi ně tradiční nože,které vznikly na Západě a u nás (alespoň v Matrixu) se jim zvyklo říkat "dědkovské" zavíráky.Stockmany,Trappery,Canoe,Toothpicky,Sodbustery a jim podobné-patří mezi moje srdcovky.
Posledním takovým nožem je Sodbuster od Rough Rider se střenkami z umělé želvoviny,oceli 440 a linerem,jehož neobvyklé zpracování plní funkci "přemostění" mezi zářezem slipjointu čepele a koncem nože,takže obvyklý ostrý zub,který tam u většiny nožů je,je elegantně "vyrušen" a nůž nedrhne ani v pouzdře,ani v látce kapsy.
Z čepele jsem nadšený,kvalitu zpracování 440tky jsem posoudil následovně:na brousku od Jan03 jsem přelízl Sodbuster a Victorinox(oba 440) a posle toho,jak snadno se brousí,jsem usoudil,že na tom čínském noži je ocel nepoměrně lepší,zatímco Vinox "táhl" na brousku,Sodbuster po něm sklouzával-tím pádem usuzuju,že je tvrdší.Ostrý byl neskutečně už z výroby.Zkusil jsem všechny obvyklé techniky řezů a obstál na výbornou,nemá žádné vůle a zpracování je po řemeslné stránce velmi dobré.
Další příklad toho,že výroba v Číně neznamená nutně šmejd.Tento nůž je opravdu dobrý.
- Přílohy
-
- 001.jpg (22.54 KiB) Zobrazeno 8842 krát