od Bullterier5 » čtv 03. kvě 2012 23:30:00
Zdar všem-Míro zdar! Topora-toť věčná otázka.Já za ty roky nejvíc preferuju jasan,z hor s hustými léty a malým přírůstkem mládě.Je to za běžných podmínek dobrá volba.Jinak z praxe pamatuju topora z akátu i dubu,ale jak věcně poznamenal Vseta-dub barví zpocený pracky na černo a akátek může u citlivějších jedinců vyvolat reakci.Dále je možno použít habr-ale zase nastupuje fenomén alergie,jeho opracování je spojeno s uvolňováním maličkých,velice ostrých třísek a přírodní chemie obsažená ve dřevě taky není pro každého.Na to existuje recept kolářů:Narubat dřevo koncem zimy,strčit do potoka,zatížit kameny a nechat do další zimy,kdy se zpracuje.Ze dřeva se vyplaví nežádoucí látky,tříslo a habr po vysušení "zkamení" a je navěky.Dnes se používá na rukojeti nejdražšího truhlářského náčiní.Samostatnou kapitolou je Hickory (ořech Emerický).To sem přišlo až s novými časy,dřív to u nás nikdo neznal.V Americe se používal hojně na násady(a používá) ne proto,že by byl bůhvíjak kvalitní,ale proto,že roste na každým rohu.Hloh,dřín a podobné tvrdé záležitosti se používají spíš výjimečně,ne každému se chce do lesa na dřívko na násadu a v obchodě jej nenajdete.Obyčejně nejčastější Českou volbou násady je pařený buk,který je levný,tvarově stálý a celkem dobrý.Pro experimentátory není od věci se zamyslet nad využitím jabloně,ořešáku černého,jilmu.Kdybych chtěl zamachrovat a omračovat trempíky násadou dělanou ve vyšším levelu zpracování,udělal bych topůrko z absolutně rovnoletého jasánku napůl z jádra a napůl z mládě-vyřezané rovně,pak bych jej šupnul do páry na dvě hoďky a pak naohýbal podle Kanadského Woodcraft Axt Style i s kozí nožkou na končíku topora.To by bylo žrádlo,panečku,ale prcat se s topůrkem dva dni,to chce pevný nervy.Ale výsledek je takový,že každýmu,kdo tomu rozumí,vylezou oči jak šnekovi....