od Black knives » úte 19. čer 2012 7:29:23
Mezitím, co čekám na várku čepelí z kalírny, maká se dál na nožích. Něco je objednáno, něco i do zásoby. Ale čím dál více si říkám, jak je pohodové zaměstnání obráběče kovů. Stát u soustruhu, nebo frézky, a koukat, jak se kroutí špona. Nožířina je práce rukama, stroje nepomáhají až tak, aby to byla pohodička. Všechny ty pásovky a vrtačky, vše se musí dělat rukama. Ale mně by se líbilo stát u CNC mašiny, a jen mačkat knoflíky. Kdysi jsem kvůli toho šel po vyučení dostudovat strojní maturu. Tu mám, a co. Dneska už ani nemůžu na pracáku říct, že jsem maturant. Neumím anglicky a neovládám konstruktéřinu na compu. Takže, neandrtálec.
Ale život chtěl jinak, a já celých 26 let ve fabrice dřel rukama. Brusič nářadí byl rukama, i ty šablony byly rukama. Mám dalších 21 let na to, abych to změnil. Už jsem se nadřel dost. Zatím to řeším tak, že tento rok ještě potáhnu, zamakám, a budou nože. Ale příští léto chci mít jasno, kam půjde dál můj život. Ruce už mám v hajzlu, a to trvale. Takže, machrování skončilo. Zatím jsem to sice vyřešil zaměstnancem-učedníkem, co mi bude hrubovat vše, co je potřeba, ale pokud to během toho roku nebude klapat, budu hledat job soustružníka. Chci práci, kterou dělá stroj, a ne moje ruce. V podstatě jsem se nejméně nadřel tehdy, když jsem makal jako mladý na soustruhu. Ale líbilo se mi už kdysi, že jako brusič mám hodně volného času, a můžu si přivydělat na kudlách. No, nebyl to tak docela supr plán. Zničilo mi to ruce. Furt hekticky zkoušet, co jde ještě zvládnout. Soupeřil jsem sám se sebou. A jsem vítěz i poražený současně. Umím být rychlý, jak sračka, a co je mi to platné, když pak odpoledne neudržím řídítka kola, na kterém bych se chtěl projet do lesa.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste...amen.