Tak jsem se včera vrhl na výrobu svého prvního kosiště. Prvního kosiště, které jsem v životě vyráběl, jinak mi jich už prošlo rukama asi 10...? tak nějak a některá už i odešla za Manitouem
V lese jsem si před týdnem nebo dvěma uřezal silný lískový kmínek se vhodným prohnutím, oloupal jsme ho a nechal doma lehce uschnout. Pak jsem vzal sekerku a nahrubo otesal základ profilu u patky kosy, pak vzal hoblík, za hodinu už měl lehké tělo kosiska na ponku a šel do lesa hledat madlo. Za další hodinu jsme byl doma i s klikou a dalšími kulíky na kosiska, L - větev na madlo olupal, vrtačkou vyvrtal dlab, pilkou a nožem udělal čep, hoblíkem udělal sešikmení kosiska kvůli klínku /používám kosiříky bez šroubů, kdy se kosa aretuje tlakem klínu/ a bylo. kosisko mělo asi 220 cm
a šlo s ním kosit. pokosil jsem s ním asi ar a šel domů, aby ty dojmy uzrály. Pocit z kosení nebyl moc dobrý. Tak jsem ráno vzal pilku, kosisku ubral na obou koncích po deset čísel, udělal jiný úhel klínu pro kosu a je to. I můj tata, co kosí už 54 let a kterého jsem nechal si kosisko vyzkoušet, se o něm vyjádřil velmi pochvalně a byl velmi překvapený, že se u nás v dědině zase našel chlop, co to umí zrobit. Kosit s tímhle kosiskem a s mou rakouskou fux kosou ( i když je tam zatím jen ta krátká 75ka) je naprostá lahoda. Konečně se nemusím při košení hrbit jako haviř
. Příští týden budu dělat druhé kosisko. Zítra i přidám nějaké fotky.