od Bullterier5 » pon 23. dub 2012 20:14:47
Zdar chlapi,je fajn že i mně Black nasměroval tam,kde se řeší to co mně baví.Za mně takhle: Fiskars je bezpochyby fajn věc pro někoho,kdo chce jednorázově investovat do vercajku,který při rozumným používání vydrží věky.Beru tu značku jako kompromis mezi kvalitou a potřebami a nároky uživatele.Pro někoho,kdo jednou za rok poštípe fůru dříví na otop-jistě rozumná volba.Ale-sekera má víc možností použití,co takhle-vzali byste si nástroj,který absolutně postrádá stylovost třeba na čundr?Já tedy ne,připadal bych si s tím oranžovým toporem a plastovým úchytem v lese jako lední medvěd s notebookem...nebo kdo z Vás by šel s tímhle podetnout klasickou metodou nějaký strom?Nikdo,nejde to.Takhle klasická americká porážecí sekera-třeba Marbles-to je jiné kafe...Objevil jsem tady názor o sesychání topora a následným klínováním a máčením-k tomu řeknu jedno: Tohle se stává u topůrek,která nebyla před naražením úplně vysušená(měla se oč sesychat) jinak úplně suché(z trouby) toporo naražené do sekery nabere vzdušnou vlhkost,roztáhne se a zajistí sekeru na 100%.Proč si myslíte,že kanadští dřevorubci konec topora opalujou v ohni před naražením? Přesně z toho důvodu.Toporo se může uvolnit-vymačkáním.Kvalitní klínek(dřevěný-ne železný) vše vyřeší.Trošku jsem mluvil ze zkušenosti-jsem tesař a se sekerama dělám 30 let.