Stránka 1 z 3
Broušení vrtáků, a dalšího nářadí
Napsal:
ned 01. črc 2012 14:57:59
od Black knives
Umím, to, živilo mně to, tak třeba se to bude někomu hodit.
Re: Broušení vrtáků, a dalšího nářadí
Napsal:
ned 01. črc 2012 14:59:26
od Black knives
vrták, a měrka na vrtáky. vrcholový úhel je nejčastěji 118st.
Re: Broušení vrtáků, a dalšího nářadí
Napsal:
ned 01. črc 2012 15:00:14
od Black knives
měření délky hlavního břitu měrkou
Re: Broušení vrtáků, a dalšího nářadí
Napsal:
ned 01. črc 2012 15:01:17
od Black knives
úhel příčného břitu při správném nabroušení je také okolo 118 st.
Re: Broušení vrtáků, a dalšího nářadí
Napsal:
ned 01. črc 2012 15:02:27
od Black knives
možné způsoby zmenšení příčného břitu pro snížení řezného odporu při vrtání.
Re: Broušení vrtáků, a dalšího nářadí
Napsal:
ned 01. črc 2012 15:03:32
od Black knives
pohled na správně nabroušený úhel hřbetu na vrtáku
Re: Broušení vrtáků, a dalšího nářadí
Napsal:
ned 01. črc 2012 15:04:59
od Black knives
ukázka brusu monolitického vráku-špička v současném obrábění
Re: Broušení vrtáků, a dalšího nářadí
Napsal:
ned 01. črc 2012 15:11:30
od Black knives
tabulka úhlů
Re: Broušení vrtáků, a dalšího nářadí
Napsal:
ned 01. črc 2012 15:16:39
od Black knives
Začátek všeho je mít představu, čeho chci docílit. Aby vrták vrtal, musí mít správné úhly. Ty tvoří jednak nějaká ta špička(obvykle 118st), a pak úhel čela a úhel hřbetu. Úhel čela je dán výrobcem, úhel hřebetu brousíte. Obvykle je to okolo -5st. Jak na to.
Vrták přiložíte k brusce pod úhlem, jaký bude mít špička, a přizvednutý, aby měl úhel hřetu. Pro názornost jsem vrták podložil kouskem kulatiny. Rovina hlavního břitu musí být při broušení vždy v vodorovně.
Re: Broušení vrtáků, a dalšího nářadí
Napsal:
ned 01. črc 2012 15:18:44
od Black knives
Pak je krok dva, podbroušení hřbetu, aby vznikla faseta.