od Black knives » ned 27. kvě 2012 10:25:44
Je to pracovní nůž. Obě verze jsou OK. I tl.4mm zrovna tak i tl.3mm. Je to o vkusu každého jednoho soudruha. Materiály se mi jistě osvědčily prášková ocel RWL34(podle mně i metalurgů absolutní špička v nožířských ocelích), nebo nástrojová uhlíková ocel 19312(O1). Tenhle matroš je ještě mýma očima lepší, ale mírně může reznout, jako všechny uhlíkovky, a samo, uhlíkovky šednou až černají časem, a používáním. Někomu se to líbí, někdo z toho šílí. A nejlevnější matroš na nůž je pérovina 14260. Je OK, ale bohužel, má dosti hraniční procento uhlíku, a moje zkušenosti s ní jsou mírně rozporuplné. V jednotlivých tabulích plechu může trochu kolísat to procento uhlíku, což je potíž při kalení. Může se stát, že při stejném postupu výroby i kalení, nebude tak zcela stejný výsledek. Ale procentuálně mi to na pevnost 57Hrc vycházelo za ty roky asi na 90%, že jakost byla OK. Bohužel, nejsem ani přesvědčen o tom, že by tomu pomohlo prokování s nauhličením. Obvyklý je totiž postup zcela odlišný. A to ten, že prokováním se ocel uhlíku spíše zbavuje, což může být někdy i žádoucí. Ne však v tomto případě. Nemluvě o tom, že tím roste cena práce, což je také nežádoucí jev.
A vyrobit nůž draze, v tom nevidím nic obtížného. Obtížné je udržet si výdělek, při zachování funkce nože a snižování nákladů, což znamená, konečné ceny pro zákazníky. Dá se toho docílit několika způsoby, ale žádný z nich není ve sféře umělecký předmět, jedinečný originál. Tyto byly vždy určeny jen pro "šlechtu". "Lůza" měla to, nač stačila tobolka. A pracovat lze i s nožem, co není vykládán zlatem, a řezbou. I bojovat tím lze. Ale machrovat už ne. Proto šlechtické zbraně bývaly nazdobené, a válčilo se a pracovalo, těmi obyčejnými.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste...amen.