Kosičky na vyžínání křoví

Moderátor: Black knives

Re: Kosičky na vyžínání křoví

Příspěvekod Black knives » ned 04. srp 2013 21:32:29

Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste...amen.
Black knives
Administrátor

Příspěvekod Black knives » ned 04. srp 2013 21:35:19

Black knives
Administrátor

Příspěvekod Black knives » ned 04. srp 2013 21:50:43

němci, sice machrují, ale záběr mají suprový

http://www.youtube.com/watch?v=wqhdd--yGVo
Black knives
Administrátor

Příspěvekod Black knives » ned 04. srp 2013 22:15:55

děda z Nového Zélandu přišel na dost podobnou kosu, jako já.

http://www.youtube.com/watch?v=f9Xk0Y27wig
Black knives
Administrátor

Příspěvekod Black knives » pon 05. srp 2013 6:07:45

půjčil jsem si text:
Ano, jsem rád za diskusi o materiálech. naštěstí vím, jak se vyráběly kosy dříve a z čeho, protože odtud k dnešku.

Kosy se vyráběly z měkkého materiálu z šín od hamerníků, laciné se vyráběly z ojetých ráfů kol, které byly provozem zhutnělé...Tyto se vykovaly do tvaru kosy a potřebně nauhličily , a popustily k odstranění pnutí, ev vyžíhaly naměko při překalení., které se stávalo, anžto obsah uhlíku byla vždy velká neznámá..Dobrá kosa se po opotřebování kovářsky navařila novým břitem, nebo i nýtoval nový břit.O legurách si lidé ještě donedávna mohli nechat zdát, takže opravdu na materiálu fakt nefičelo, anžto čsn normy jsou domenou posledních padesáti let.Pouze intuitivně kovář ovládal systematiku tuhého roztoku železa a uhlíku, dnes vyjádřeného rovnovážným diaramem fe3c....Že to dnes nechápeme neznamená, že to tak nebylo. Rakouské kosy jsou bezesporu dobré,zřejmě bez konkurence, K rakušákům odmítám vzhlížet jako k národu, který se k nám historicky choval vždy jako dobytek a i dnes jejich despekt cítíte na každém kroku, i když tam mám pár přátel sedláků. Lepší hospodáři rozhodně nejsou a ani nikdy nebyli. Mají jen jinou strukturu farem, kontinuitu hospodaření nepřerušenou komunisty ani fašistickými euroúředníky českého genotypu. Mají i jiné dotační tituly a mnohem, mnohem méně chudé zákazníky, kteří nechávají malé farmy přežít, stejně jako dotace pro malé farmy z národních zdrojů, o kterých si našinec může nechat zdát, stejně jako o přátelském chování úředníků, anžto naši jsou spíše bravu podobni.....

Dost nářků, kosa se užívá téměř tisíc let, myslím, že pouze srp déle. A tvrdou kosu nikdo nechtěl, páč se o kámen vyštípla či přerazila, kdežto měkká se mezi kameny srovnala a fungovala dál.Nebyla jen kratochvílí, ale mnohdy živila celý rod.

Sekalo se velice často i za deště, protože byla tráva křehčí a dalo se síct celý den, Po dešti bylo vždy pěkně.......Dnes již nepamatujeme.

http://permaweb.cz/forum/topics/n-kup-k ... 7#comments
Black knives
Administrátor

Příspěvekod MarekK » pon 05. srp 2013 21:02:24

Spocenej jak dveře od chlíva, popálenej od kopřiv na rukách i ve ksichtu, poštípanej od mušek a dokousanej od mravenců, ale šťastnej :) Kosička #2
(kvalita nic moc, šunka mobil a ještě/už šero)
2013-08-05 19.52.24.jpg

2013-08-05 20.21.23.jpg
MarekK

Příspěvekod Black knives » pon 05. srp 2013 21:11:32

Když shrabeš hráběmi tu posečenou trávu, uvidíš druhý den, jak jsi byl kvalitní kosák. ;) Pokud to bude, jak ohryzané od kozy, tak trénuj dál. 8-) jde to až tak, že je to na jemnou travičku...
Black knives
Administrátor

Příspěvekod MarekK » pon 05. srp 2013 21:20:00

Hmm, teď jsem sesmolil odpověď, napsalo mi to, že se ukládá do konceptů a nikde jí nemůžu najít, no nic.
Psal jsem něco v tom smyslu, že dnes je to do 15ti cm výšky, takže pokračování bude zítra, už byla tma. A taky jsem psal, že relax je to výbornej a kolikrát jsem se tak rozjel, že jsem se až lekl, abych si neprotnul holínku :lol:
MarekK

Příspěvekod Black knives » pon 05. srp 2013 21:21:46

Hlavně-furt měj kosičku velice ostrou...
Black knives
Administrátor

Příspěvekod MarekK » pon 05. srp 2013 21:26:51

Jasně, mistře :!:
Brousím jako ďas, ono jsem ne jednou trefil hroudu a taky i jiskry lítali (něco pro buškraftery :lol: )
Po včerejším slejváku to šlo krásně, ten zelenej bordel tak nějak tím přívalem vláhy zkřehnul.
MarekK

PředchozíDalší

Zpět na Black knives