ostření čepelí, údržba nože

Moderátor: Black knives

ostření čepelí, údržba nože

Příspěvekod Black knives » čtv 31. kvě 2012 12:09:25

Nemůžete pořád posílat ty nože ke mně, jednodušší je naučit se to. Je to snadné, pokud vám stačí střední jakost břitu. Vše lze dělat lépe, a ještě lépe, ale jsem pragmatik-někdy je honba za dokonalým ostřím vynaložení neúměrně času na dosaženém výsledku.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste...amen.
Black knives
Administrátor

Re: ostření čepelí, údržba nože

Příspěvekod Black knives » čtv 31. kvě 2012 20:16:35

Ptejte se, a pokusím se odpovědět i fotografiemi.
Black knives
Administrátor

Příspěvekod Papun » pát 05. dub 2013 13:57:22

Zajímalo by mě jak správně se starat o čepel z uhlíkovky, hlavně jak jí držet od koroze co nejdál?? :roll: Předem děkuju za odpověď ;)
Papun

Příspěvekod Black knives » pát 05. dub 2013 15:25:24

Čepel z uhlíkové oceli bude reznout vždy, když bude jen malinko vlhko. Stačí i jen otisk palce, a ve vlhku bude za pár dní, jak vyleptaný. Jediná univerzum rada vesmíru-mít to mastné. Je celkem jedno, čím, ale na potraviny to lidi řeší tak, že ukrojí kus salánu, a otřou to hadrem. Nic víc. Na mých sekáčích to udržuju libovolným strojním olejem, co zrovna mám. A další vlastnost uhlíkovky-chytá patinu. Od ukrojení třeba citronu. Ty kyseliny to leptají. Odpověď-neřešit-to k tomu patří.
Jsou lidi, co si čepel udržijí třeba jemnou smirkovací houbičkou, a mají nůž stále stříbrně lesklý, ale moje zkušenost je spíše taková, že po čase se na to lidi vykváknou. Na ty mačety a sekáče doporučím na údržbu drátěný kartáč třeba na stopce, a upnout do vrtačky ve stojanu. Za minutu je čepel zase OK.
Black knives
Administrátor

Příspěvekod Vseta » sob 06. dub 2013 12:23:11

Uni mazadlo je slanina a špek....ale pozor,nesmí to být takový ten vodový srágora za slaninu vydávaný v supermarketech :lol: Já třeba hrubější nečistoty na sekáčích a rozsáhlejší údržbu uhlíkových čepelí řeším ručně kouskem "skočbrajtu" - brusné vlny. Blackův kartáčovaný povrch na čepelích je na údržbu ideální :!: No zatím mi nic nezrezlo,ani za víkend venku,tak to asi funguje ;) a že u mě uhlíkovky převažujou :mrgreen:
Bůh učinil muže silné a muže slabé.....pan Colt tento nedostatek vyrovnal....
Vseta

Příspěvekod Papun » sob 06. dub 2013 17:54:27

Supr chlapi, díky moc zas sem o spoustu rad chytřejší ;)
Papun

Příspěvekod MarekK » stř 01. kvě 2013 23:21:11

Já na uhlíkovku používám domácí sádlo. Na finku stačí fakt "co se za nehet vejde", rozpatlám prstem a je hotovo.
Akorát ta patina furt nepřichází :lol:
MarekK

Příspěvekod Ivod666 » ned 26. kvě 2013 18:21:51

Jo patinu to chytá pěkně, alespoň je vidět, že se používá. :)

Mne by ale zajímala údržba dřevěných střenek. Na buřťáku se mi zdají trochu seschlé a méné příjemné do ruky.
Poradíte prosím čím to ošteřit?

Díky za odpověď.
Ivod666

Příspěvekod Vseta » ned 26. kvě 2013 18:51:01

Pokud jsou na povrchu "zhrublé" lehoučce je "přeběhni" smirečkem tak 600grit a napusť impregnačním olejem,třeba cyranovou,nebo voskem na dřevo....... Nebo si s tím můžeš hrát,napustit to terasovým olejem,nechat vyschnout a poté napustit teplým voskem a přeleštit - po vychladnutí a vyschnutí. Já osobně s tím žádný štráchy nedělám,jen to nechám cca 10 minut koupat v cyranově,pak den vyschnout a tohle tak 2* - 3*....
Naposledy upravil Vseta dne ned 26. kvě 2013 18:53:44, celkově upraveno 1
Bůh učinil muže silné a muže slabé.....pan Colt tento nedostatek vyrovnal....
Vseta

Příspěvekod Krhút » ned 26. kvě 2013 18:51:40

Co třeba teakový olej ? já mám dřevo na rukojetích napuštěné lněnou fermeží , ale byl jsem upozorněn , že mne to asi zabije :lol: Ne , beze srandy : teakový olej , lněný olej ... a když už mám finku ošetřenou špekem , tak opatlám i rukojeť. No a dřevo nepříjemné na omak lehce ošmirgluj před tím napuštěním. .
ps. napouštět se dá i včelím voskem

Vseta byl rychlejší , ale aspoň vidím , že nekecám.
Krhút

Další

Zpět na Black knives