od Black knives » pát 05. dub 2013 15:25:24
Čepel z uhlíkové oceli bude reznout vždy, když bude jen malinko vlhko. Stačí i jen otisk palce, a ve vlhku bude za pár dní, jak vyleptaný. Jediná univerzum rada vesmíru-mít to mastné. Je celkem jedno, čím, ale na potraviny to lidi řeší tak, že ukrojí kus salánu, a otřou to hadrem. Nic víc. Na mých sekáčích to udržuju libovolným strojním olejem, co zrovna mám. A další vlastnost uhlíkovky-chytá patinu. Od ukrojení třeba citronu. Ty kyseliny to leptají. Odpověď-neřešit-to k tomu patří.
Jsou lidi, co si čepel udržijí třeba jemnou smirkovací houbičkou, a mají nůž stále stříbrně lesklý, ale moje zkušenost je spíše taková, že po čase se na to lidi vykváknou. Na ty mačety a sekáče doporučím na údržbu drátěný kartáč třeba na stopce, a upnout do vrtačky ve stojanu. Za minutu je čepel zase OK.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste...amen.