Starostlivost o damaskovu cepel

Moderátor: Black knives

Starostlivost o damaskovu cepel

Příspěvekod visby » čtv 25. črc 2013 9:13:06

pred casom mi po dlhom cakani dosiel tento kusok:
Obrázek
je to z ruska, mal by to vyrabat I.R. Fedotov, spracovanie je fakt dobre.

po prvych testoch (sekanie dreva, krajanie zeleniny atd) som si vsimol, ze na cepeli zostava patina (momentalne slabo modra;-)). treba sa nejak specialne starat o takuto cepel, ci staci klasicke "z casu na cas olejovanie"?

dik za info, visby

Cleantalk. Spam protect. Request params error: response_lang
visby
 
Příspěvky: 21
Registrován: pon 25. bře 2013 21:14:36

Re: Starostlivost o damaskovu cepel

Příspěvekod Black knives » ned 28. črc 2013 11:47:59

Jako jeden z mála ses tedy rozhodl damaškový nůž i používat. Naprostá většina lidí s tím jen machruje v hospodě. Ale pokud máš, a používáš, tedy je to kovaný damašek, a z uhlíkové oceli. Což znamená, že rezne. A aby toho nebylo málo, ta kresba vrstev kovu je zvýrazněna kyselinou, a používáním to normálně poškrábeš. Podívej se na japonské, čínské, indické, nebo perské damaškové zbraně.....nejsou leptané, jsou na používání.
Takže, smiř se s tím, že to prostě podřeš, a jediné co dělej, potírej to kusem špeku. (zakroj salám, utři v prstech, a čepel nech mírně mastnou)
Kdybys měl nerezový švédský Damasteel, máš po starostech. Ten nerezne.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste...amen.
Black knives
Administrátor
 
Příspěvky: 8098
Registrován: sob 22. led 2011 19:30:19

Re: Starostlivost o damaskovu cepel

Příspěvekod visby » ned 28. črc 2013 12:37:17

noz je na to, aby sa pouzival, ci som nieco nespravne pochopil?;-)

da sa to leptanie potom nejako obnovit, ked sa to zoskriabe?
visby
 
Příspěvky: 21
Registrován: pon 25. bře 2013 21:14:36

Re: Starostlivost o damaskovu cepel

Příspěvekod Black knives » ned 28. črc 2013 13:49:45

Když to poškrábeš a přeleptáš, bude to tam vidět. Prostě, kdybych měl damaškový nůž já, a chtěl ho používat, ostří výbrusu bych si vysmirkoval po vzoru japonských loveckých nožů.
Pokud chceš používat damaškový nůž, tak proč řešíš, aby byl furt pěkný? Dej si ho do vitríny, a ukazuj návštěvám, a na hory si kup moderní práškovou ocel, která je stejně lepší, než jakýkoliv damašek.
Já damašky uznávám jen jako věc, co je pracná, a mám respekt k lidem, co tohle řemeslo zvládli. Je tam dost možností udělat při výrobě chyby. Ale jinak, damašek je dávno překonaná technologie. Já to dnes chápu jako estetickou část vyšší kovářské dovednosti, kde už soutěží jen kováři mezi sebou, kdo to vyrobí hezčí, a hlavně, pracnější. Ale lepší, no, ani náhodou. :o Ale pro tyhle moje postoje mně konec konců vyhodili z Knife, a kováři na mně chtěli podávat žalobu o ušlý zisk. A co se stalo? Nic....
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste...amen.
Black knives
Administrátor
 
Příspěvky: 8098
Registrován: sob 22. led 2011 19:30:19

Re: Starostlivost o damaskovu cepel

Příspěvekod visby » pon 29. črc 2013 16:51:08

budem s nim pravidelne krajat slaninu a uvidime co znesie. v kazdom pripade dik za info...
visby
 
Příspěvky: 21
Registrován: pon 25. bře 2013 21:14:36

Re: Starostlivost o damaskovu cepel

Příspěvekod jakubec3 » úte 07. led 2014 11:21:59

ahoj,
navazuji na tento topic, chtěl bych si koupit tuto damaškovou čepel, kterou bych chtěl používat v kuchyni? Bude tato čepel něco dělat pro pravidelném používání?
jakubec3
 
Příspěvky: 3
Registrován: úte 07. led 2014 11:18:25


Zpět na Nože

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků

cron