Stránka 37

Re: Severské nože-prověřená tradice a kvalita

PříspěvekNapsal: pon 21. kvě 2012 22:33:30
od Black knives
K severským nožům bych rád poznamenal, že i já je podceňoval. Ale roky letí, a najednou mi došlo, jak jsou parádní. Mohou být, a často jsou velmi nehezké, obyčejné, malé, tenké, lehké a nevím co ještě. A jsou prostě dokonalé pro svou funkci praktického nože do přírody. I ta pouzdra mají staletími vychytaný tvar a funkci. Jen to člověk musí chtít pochopit, co ty nože zvládnou, a nechtít po nich funkci sekery, sekáče, páčidla, lopatky, pádla, halapartny, a bůhvícoještě, jak je nyní trendem.

Re: Severské nože-prověřená tradice a kvalita

PříspěvekNapsal: stř 23. kvě 2012 0:01:32
od Franta Jetel
Seveřané berou Mory stejně jako my odlamovací nože- pracovní nástroj za pár kaček dokonale splňující jejich požadavky. Tvrdost nad 58 HRC v mrazech je dost kontraproduktivní. No a zkuste si jako zaměstnanec na rybářské lodi vzít do ruky nůž s titanovými nebo kovovými střenkami....

Re: Severské nože-prověřená tradice a kvalita

PříspěvekNapsal: stř 23. kvě 2012 21:58:50
od Bullterier5
Jasněže ty kudly tam stojí pár šestáků(pro ně).Chtěl bych se dostat do nějakýho městečka kolem polárního kruhu,kde jsou puukka v každým krámě a výběr panečku.Asi bych se v tom vrtal hodně dlouho.... :lol: Prostě ty nože mám rád a mám sen-vidět ruční výrobu tradičním způsobem na vlastní bulvy....

Re: Severské nože-prověřená tradice a kvalita

PříspěvekNapsal: čtv 24. kvě 2012 12:09:24
od Bonanza
Bull: nemusíš až za polární kruh, stačí jet do Bergenu a dojít do centra na Fishmarkt a je tam všeho, že Ti nestačí kapsa. Mám odtamtud 3 kusy, až vyfotím, dám sem.

Re: Severské nože-prověřená tradice a kvalita

PříspěvekNapsal: čtv 24. kvě 2012 12:11:08
od Bonanza
Berger = Norsko, (neumím to upravit-doplnit).

Re: Severské nože-prověřená tradice a kvalita

PříspěvekNapsal: stř 30. kvě 2012 19:48:42
od mikuc
Tak mě dorazily nějaké Mory. Musím říci, že jsem dost zklamán, asi už jde opravdu o švédskou výrobu na východě:(
Ostrost mě dost zklamala! Ale zase na druhou stranu, za ty prachy, co bych chtěl?!
A propó, jakou vy máte metodu na zkoušení ostrosti nože?

Re: Severské nože-prověřená tradice a kvalita

PříspěvekNapsal: stř 30. kvě 2012 20:21:04
od Bullterier5
No-Mikuci-já moc nedám na řezání papírů a holení předloktí :lol: podle mně si ostrost nože nejlíp vyzkoušíš,když "tneš do živého",tzn.myslím že takový objektivní test je hovězí maso z kližky na guláš.Když kudla dobře řízne to hovězí i s šlachama,bez několikanásobného pižlání a bez toho že bys musel na kudlu tlačit jak ruský mužik na motyku,pak je to v pořádku.U finek jde o dlabanec ve formě masíčka na prvním místě,to je daný jejich původním určením.No a druhá varianta je,nějaké to dřevo,třeba hobliny na podpal,přeřezání nějaké té větve.Myslím,že nic jinýho nebudeš potřebovat 8-)

Re: Severské nože-prověřená tradice a kvalita

PříspěvekNapsal: stř 30. kvě 2012 20:23:53
od Vseta
Ahoj,je to jak píše B5ka :) Běžně se nožem neholíš,ani nekrájíš vlasy napodél atd..... Prostě krájí - nekrájí :lol:

Re: Severské nože-prověřená tradice a kvalita

PříspěvekNapsal: stř 30. kvě 2012 20:25:51
od Bullterier5
:lol: Jo- ještě mně napadl čerstvej chleba :lol:

Re: Severské nože-prověřená tradice a kvalita

PříspěvekNapsal: stř 30. kvě 2012 20:29:11
od Vseta
Tak to je fakt prověrka.......Osobně na chleba používám zoubkovanej speciál,páč kůrka je prevít :? 2Mikuc: moc to neřeš,prostě krájej,až to krájet nebude,tak bruš..... skandi je v poho ;)